MVO

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

AMERICA TOMORROW

Taking responsibility for tomorrow

Bij America Today staat verantwoordelijkheid hoog in het vaandel. We zijn vastbesloten om weloverwogen te handelen. Maar ook op de juiste manier, zodat we Today zorg dragen voor Tomorrow. We streven er naar om alle nodige aandacht besteden aan onze medewerkers, onze klanten, aandeelhouders, leveranciers en hun personeel, het milieu en lokale gemeenschappen.

Image

ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN

Code of Conduct

Het ontwerpen en verkopen van onze kleding doen wij zelf. De productie vindt plaats bij gespecialiseerde leveranciers. Daar willen we ons inzetten om de arbeidsomstandigheden te blijven verbeteren. Onze waarden en standaarden hebben we geïncorporeerd in onze wereldwijde Code of Conduct (gedragscode). Dit is een verklaring waarin we beschrijven op welke manier we werken en hoe we willen dat onze leveranciers met werknemers omgaan.

Overzicht productie

 • China 54%
 • Turkije 28%
 • Bangladesh 9%
 • Portugal 5%
 • India 4%
 • Marokko 1%
 • Verenigde Arabische Emiraten 0%
 • Italie 0%

Als organisatie vinden we het belangrijk om te bouwen aan een goede relatie. De relatie met onze leveranciers is gebaseerd op een langetermijnsamenwerking. Met onze grootste leveranciers delen we capaciteitsplannen, zodat zij zich voor kunnen bereiden op pieken en dalen in de kledingproductie en daarmee extreme arbeidstijden kunnen voorkomen.

Hoofdpunten Code of Conduct:

 • Geen kinderarbeid
 • Geen gedwongen arbeid
 • Geen discriminatie
 • Geen onveilige werkplek
 • Werknemers morgen lid zijn van een vakbond of zichzelf organiseren
Lees hier onze volledige code of conduct >

BSCI

Stap voor stap verbeteren

Enerzijds benutten we onze invloed als retailer om positieve veranderingen in de fabrieken te realiseren, anderzijds kunnen we dit niet alleen. Om die reden zijn we lid van het Business Social Compliance Initiative (BSCI). Dit is een onafhankelijke partij met het doel om wereldwijd arbeidsomstandigheden in productieketens te verbeteren. Voor meer informatie zie www.bsci-intl.orgIn Azië voeren collega’s van onze eigen, lokale inkoopkantoren controles uit op de arbeidsomstandigheden in de fabrieken. Daarnaast laten we fabrieken controleren door onafhankelijke inspecteurs van het BSCI. De onafhankelijke inspecteur controleert de gehele fabriek, praat met de medewerkers en controleert de administratie. Om de kennis bij onze leveranciers te vergroten geven wij constructieve feedback op de verbeterplannen en kunnen onze leveranciers BSCI trainingen bijwonen. Zo begeleiden we onze leveranciers in het proces om stap voor stap de arbeidsomstandigheden verder te verbeteren.

Image

In 2015 werd meer dan de helft van onze kleding geproduceerd bij fabrieken die door onafhankelijke inspecteurs zijn gecontroleerd, of gemaakt in fabrieken in laag risicolanden als Portugal. Wij willen dit de komende jaren verder verhogen.

Pilot

Voorkomen van kinderarbeid in Turkije

Hoewel we in het verleden nog niet eerder zijn geconfronteerd met kinderarbeid, zijn we ervan bewust dat deze kwestie helaas nog een rol speelt binnen de kledingindustrie. Hiermee erkennen we de aanwezigheid binnen de retailwereld in zijn geheel. Vandaar dat we in actie willen komen om te strijden voor een productieketen zónder enige vorm van kinderarbeid. Dit doen we door deel te nemen aan een pilot project met als doel om de gehele productieketen in kaart te brengen en het risico op kinderarbeid in de verschillende fases van productie – zoals oogsten, ginnen, spinnen en weven – in kaart te brengen.

Dit unieke samenwerkingsproject wordt geleid door de Fair Labor Association (FLA) en de Turkse Stichting Development Workshop met medewerking van het BSCI en de Stop Kinderarbeid Coalitie (onder meer Unicef, Hivos en LIW). Samen met zes andere retailers en modemerken steunen we dit samenwerkingsproject. Gezamenlijk leren we hoe we blijvend kunnen voorkomen dat kinderarbeid - in welke mate dan ook en in welk gedeelte van de productieketen dan ook - zijn intrede doet. Voor meer informatie zie www.fairlabor.org

KLEDING

Materialen

Bewuste keuzes

Het kiezen van duurzame materialen voor onze kleding vinden we belangrijk. Naast het gebruik van Tencel en linnen in onze collecties, zijn we in 2015 bovendien begonnen met het verkopen van t-shirts en tops gemaakt van biologisch katoen. In datzelfde jaar was het totaalgebruik van milieuvriendelijke materialen (biologisch katoen, Tencel en linnen) gelijk aan 1%. In 2019 willen we dit percentage verhogen naar 20%. Wil je op de hoogte blijven van onze ‘sustainable updates’, check dan regelmatig onze collectie..

Image

We love organic cotton:

 • Dezelfde hoge kwaliteit katoen als je gewend bent
 • Bij de productie worden geen pesticiden en minder water gebruikt
 • De katoenboeren krijgen een beter inkomen en werken onder goede arbeidsomstandigheden

We love Tencel:

 • Superfijne, zijdezachte stof
 • Gemaakt van hout uit goed beheerde bossen (FSC of PEFC)
 • De innovatieve productietechniek gebruikt geen schadelijke chemicaliën en hergebruikt 99% van het water
 • Super goede vochtregulerende eigenschappenOnze producten mogen geen dierlijk bont of dieronvriendelijk geproduceerde angora bevatten. Wij staan op de bontvrij-lijst van Fur Free Retailers, zie www.furfreeretailer.com Het gebruik van veren staan we alleen toe met een verklaring van afkomst. Hierop moet zowel de herkomst van het materiaal vermeld staan als de bevestiging dat het materiaal diervriendelijk is gewonnen. Bovendien mag er geen PVC in onze kleding gebruikt worden.

Responsible Down Standard

Niets is warmer dan een winter jas, gevuld met echte eenden dons. America Today gebruikt uitsluitend dons met een certificaat van de “Responsible Down Standard”. Dit betekent dat levende eenden niet worden geplukt en dat eenden niet op een agressieve manier worden gevoed.

Deze organisatie zorgt ervoor dat een objectieve partij erop toeziet dat het dons onder deze certificering op een verantwoorde en diervriendelijke manier wordt verwerft. Voor meer info bezoek de website van RDS: http://responsibledown.org/

Productie

Wij willen jou veilige producten aanbieden, zonder schadelijke stoffen. Onze leveranciers hebben een lijst met verboden chemicaliën in hun bezit. Samen met een externe expert hebben we in 2015 onze voorwaarden op het gebied van chemicaliën herzien en het testprogramma uitgebreid. Om er zeker van te zijn dat er geen verboden chemicaliën in onze producten komen, begeleiden we onze leveranciers in het productieproces. Daarnaast is het zandstralen van jeans niet toegestaan.

Image

Kashion fashion - China

BEDRIJF

Winkels

We streven ernaar om ons energieverbruik en onze CO2-uitstoot structureel te verminderen. Dit doen we onder andere door het aanbrengen van energiezuinige LED-verlichting en slimme meters in onze winkels.

De inrichting van onze winkels bestaat hoofdzakelijk uit hergebruikt en gerecycled materiaal. In onze winkels maken we er ook een sport van om zoveel mogelijk, zo goed mogelijk te recyclen. Tevens geven tegelijkertijd de authentieke stijl van gebruikte vloerkleden en de geschiedenis van oude leren banken meer kracht aan ons merk.

Een externe partij evalueert in 2016 het energieverbruik van onze winkels. Dit zal ons helpen om ons energieverbruik verder te verlagen.

Image

HQ

Op het hoofdkantoor (energieklasse A) zijn veel materialen hergebruikt. De deuren en vloerkleden zijn bijvoorbeeld gewoon tweedehands, of previously loved in vaktermen. Dat heeft soms nadelen in de vorm van ietwat korte deuren.

Een externe partij evalueert in 2016 het energieverbruik van ons hoofdkantoor. Dit zal ons helpen om ons energieverbruik verder te verlagen.

GOEDE DOELEN

War Child

Na jarenlang een trouwe partner van War Child te zijn, starten we in 2016 een extra bijzondere samenwerking: de komende drie jaar zullen we als hoofdsponsor van de War Child Kids Club de organisatie helpen met de realisatie van de War Child Kids Club waar het thema “vriendschap” een centrale rol speelt.

War Child leert kinderen uit oorlogsgebieden om vriendschappen op te bouwen, emoties te uiten en anderen weer te vertrouwen. Dit geeft hen kracht en het zelfvertrouwen om aan hun toekomst te werken. War Child gaat Nederlandse kinderen verbinden aan de organisatie op dezelfde manier als in het werk met oorlogskinderen. De War Child Kids Club is voor kinderen die willen weten, doen en helpen. Activiteiten van de War Child Kids Club zijn o.a. : het verwezenlijken van een interactief platform, magazine, doe-boek en een jaarlijks eventdag.

Unicef

America Today steunt het werk van UNICEF. Mede dankzij de steun van America Today werkt UNICEF aan goed onderwijs voor kinderen in Turkije. Speciale aandacht wordt besteed aan Syrische kinderen die doordat ze nu naar school kunnen gaan minder risico lopen op misbruik en uitbuiting. UNICEF komt op voor de rechten van alle kinderen, waar ook ter wereld. Zij is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Samen met anderen wil zij ieder kind de kans geven om kind te kunnen zijn. Ieder kind moet gezond kunnen opgroeien, zich kunnen ontwikkelen en het beste uit het leven kunnen halen. Het maakt voor UNICEF niet uit waar ze wonen, waarin ze geloven en wat hun afkomst is. UNICEF is er, onvoorwaardelijk, voor ieder kind. www.unicef.nl

Stichting Dorcas

In 2015 zijn we in actie gekomen voor mensen in nood en mensen die zich in diepe armoede begeven door onze kleding te doneren aan Stichting Dorcas. Deze organisatie komt op voor deze mensen, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Al 35 jaar lang werkt Dorcas aan hulp- en ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika om de situatie voor deze groep te verbeteren.

Image